30 Mart 2009 Pazartesi

Büyüyen Türk-Rus İşbirliği Ağacı

Son zamanda Türkiye ve Rusya arasında defalarca gerçekleşen diplomatik görüşmeler, karşılıklı ziyaretler, işbirliği alanında organize edilen konferans ve toplantılar bize iki ülkenin arasında yeni bir dönemin başladığını göstermektedir. Özellikle enerji konusunda, kriz ortamına aldırmadan, yakın zamanda geçekleştirmeyi planlanan uzun vadeli anlaşmalar, hedeflenen ortak projeler ve yatırımlar nihayet iki komşu ülkenin bir birinin değerini anlamış olduğu ve bugüne kadar bu birliğin önüne çıkan bütün engellere karşın bu yolda artık yan yana yürüyeceklerin açık bir işaretidir.

Daha 1984 yılında, Türkiye ve Sovyet Rusya arasında imzalanan doğal gaz tedariki ile ilgili anlaşma ile filizlenen bu işbirliği, her yıl büyüyerek, koskoca bir ağaca dönüştü. Rusya 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye'ye doğal gaz sevk etmede en önemli rol oynayarak Türkiye'nin doğal gaz ihtiyaçlarını % 65 oranında karşılamaktadır. Taraflar arasındaki güven ve sözleşme ile ilgili yükümlülüklerin taraflarca dürüstçe yerine geçirilmesi sayesinde, NATO’ya üye olan Türkiye ile Rusya arasında hacmi 35 milyar doları aşan dış ticaret ile ilgili ödeşmelerde Rubleye geçiş yapılması konusu bugün gündeme geliyor. Artık Rusya Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır. Bugün yatırımların toplam hacmi yaklaşık olarak 10 milyar dolar ve her yıl bu rakam artmaktadır.

24 Mart’ta DEİK/Türk-Avrasya İş Konseyleri ile düzenlenen “ Avrasya Bölgesinin Türkiye Ekonomisi İçin Önemi” konferansında konuşmacılar arasında yer alan RF Duma Milletvekili Sergey Markov, Rus-Türk İşbirliği’nin bugüne kadar çeşitli önyargılardan dolayı hak ettiği seviyeye ulaşamadığını belirtti. Ama bundan sonra hep birlikte geçmişte yaşanan bütün olumsuzlukları unutarak, önyargılardan kurtularak yeni bir dönemi açacağımızı ifade etti.

Son dönemde gündemde yer alan Avrasya Ticari Birliği konusuna değen Markov, bu Birliğin iki ülke için de büyük fırsatlar taşıyacağını belirtti. Türkiye’nin AB’ne üyeliği konusunda umutsuz bakan Rus Milletvekili, daha fazla zaman kaybetmemeyi ve başka alternatiflerin değerlendirilmesinde fayda olacağını vurguladı. Avrasya Ticari Birliği kapsamında yapılabilecek uygulamaları Markov şöyle sıraladı: ortak enerji pazarı ve serbest ticaret bölgelerin oluşturması, Avrasya para birimi kullanıma geçirilmesi (Rusya, Türkiye ve Kazakistan), enerji fiyatlarındaki ani düşüş ve yükselişleri engellemek amacı ile uzun vadeli enerji anlaşmaların yapılması, bilim ve eğitim alanlarında işbirliği.

Anlayacağımız gibi bu Türk-Rus işbirliği ağacın dalları git gide büyümektedir ve yakında bu ağaç meyveler vermeye başlayacaktır. Umarım “meyve veren ağaç taşlanır” atasözü yerini bulmaz, ama taşlansa da dahi, iki millet arasında gelişen bu güzel dostluğu ve işbirliği zedelenmez.

Hazırlayan: Maria Kaban

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder